„Uraim! Indítsuk be a motort!”

„Uraim! Indítsuk be a motort!”

Ezzel a mondattal indította el a magyar válogatottat Bernd Storck a norvégok elleni Eb-pótselejtezőre, a két mérkőzés pedig már történelem. De ne ugorjunk ennyire előre.
2013-ban az Egervári Sándor által vezetett magyar válogatottnak óriási esélye volt kijutni a 2014-es brazíliai VB-re, egészen a csoportmérkőzések végéig kezünkben volt a sorsunk. Talán a nagy lelki nyomás miatt, vagy mert fejben nem voltak ott a játékosok, sem a románokat, sem a hollandokat nem sikerült megvernünk, így a világversenyen való szereplés még váratott magára, Egervárinak pedig a hollandok elleni mérkőzés volt az utolsó a válogatott szövetségi kapitányaként. Utóda nagy meglepetésre Pintér Attila lett, aki 2013 decemberétől egészen 2014 szeptemberéig irányította a válogatottat (az MLSZ menesztette a kapitányt, miután Észak-Írországtól vereséget szenvedtünk EB csoportmérkőzésen).

Az irányítást Dárdai Pál vette át, akinek utólag is nagyon sokat köszönhetünk. Elhitette a játékosokkal, hogy ők a legjobbak, és frissített a kereten is. Az edzések során minden lehetőséget figyelembe vett, próbálta azt a dinamikát és gyorsaságot belevinni a csapat játékába, amit a németeknél látott és tapasztalt, az összkép alapján sikerült neki mind fizikailag mind lelkileg felkészíteni a játékosokat. Az ő szerződése öt mérkőzésre szólt, de ezen az öt mérkőzésen nem csak ő, hanem a csapat is jelesre vizsgázott. Minden edzésen a maximumot hozta ki a játékosokból, a pályára is sikerült ezt a mentalitást átvinni. Az öt tétmérkőzés után, Dárdai Pált Bernd Storck, az MLSZ sportigazgatója váltotta. A német szakember az utolsó négy Eb-selejtezőre kapott megbízást (azóta, mint tudjuk, már hosszabbítottak vele). Storckot szakmai szempontból sokat lehet dicsérni, de talán a legnagyobb húzása Kleinheisler László volt, aki nem játszott sokat klubjában, a kapitány mégis meglátta a benne rejlő potenciált, melyet a játékos igazolt a norvégok elleni mérkőzéseken is. A kapitány Dárdai mintájára, nem engedte a játékosokat elkanászkodni, nem becsülték túl, se alul magukat, az alázatnak pedig meglett az eredménye. Azok a játékosok, akik húzó emberek voltak és sokat vártunk tőlük, nem roppantak meg a teher alatt, ami Dárdai és Storck kiváló pedagógiai munkáját mutatja, hiszen tudtak hatni a játékosokra, nem is akárhogy, ezért végre 44 év után újra EB résztvevők vagyunk.
Az Európa bajnokság első mérkőzését Franciaország játssza Romániával, Kassai Viktor vezetésével 21:00-kor.

Leave a Reply

Lovas Zoltán

A cég alapítója. Tanulmányait a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán kezdte közgazdász szakon. A sport iránti elkötelezettsége és szeretete miatt, azonban diplomáit az ELTE – n szerezte Sportmenedzser, valamint Rekreációszervezés és Egészségfejlesztés szakokon.
Felelős vezetőként tudja, hogy a vállalat legnagyobb értéke a munkatársakban rejlik. Az ő kreativitásuk és szakmai tudásuk nélkülözhetetlen a sikerhez.